QUIZ 26 (Nepal History)


1. Who led the troops sent by Mir Kasim of Bengal to help Digbandhan Sen against Prithivi Narayan Shah?
Ans: Gurgin Khan

2. What was the name of office looking after the collection of revenue and issuance of warrants during Lichhavi Administration?
Kuther Adhi Karan

3. Who was the first British ambassador for Nepal?
Ans: Captain Knox

4. Who was the eldest son of King Rana Bahadur Shah?
Ans: Ranodyot Shah

5. During the reign of which king did Arniko go to China?
Ans: Jay Bhim Dev

6. Who was the father of King Pratap Malla?
Ans: Laxmi Narsingha Malla

7. Who built the temple of Bagh Bhairab in Kritipur?
Ans: King Sada Shiva Dev

8. Name the royal guesthouse where king Mahendra breathed last in Magh 17, 2028 (1972 AD).
Ans: Diyalo Bangala

9. Who was the first Nepali king to visit Europe?
Ans: King Tribhuvan

10. Who was the first Nepali king to visit the U.S.A.?
Ans: King Mahendra

Comments

Popular Posts