QUIZ 34 (NEPAL LITERATURE N ARTS)


1. Who wrote the short story titled 'Aaja Pheri Arko Tanna Perincha'?
Ans: Ramesh Bikal

2. Who became first in the first Kabita Mahotsav in 2022 B.S.?
Ans: Bhairab Aryal (Naitikta)

3. Whose works are 'Gam Besi Ka Geet' and 'Rahar Lagyo'?
Ans: Chetra Pratap Adhikari

4.'Chandrabadan' is regarded as one of the milestone in the development of Nepalese short story. Who wrote it?
Ans: B.P. Koirala

5. Which poet had the popular nickname 'Kaji Dai'?
Ans: Siddhicharan Shrestha

6. What was the title of poem written by Bhim Nidhi Tiwari mourning the death of King Tribhuvan?
Ans: Yashashwi Shava

7. Who wrote under the penname Ghatotkach Sharma?
Ans: Bal Mukunda Dev Pande

8. Name the cartoonist who has been awarded Basudev Luintel Award in 1995.
Ans: Balaram Thapa

9. Which sculptor designed the statue of King Mahendra at Durbar Margh?
Ans: Amar Chitrakar

10. Who has been awarded the Jagadamba Shree Puraskar 2051?
Ans: Indra Kumar Rai

Comments

Popular Posts